Loading...

Kde jsou potřeba testy na covid?

22.02.2022 12:51

Kde jsou potřeba testy?

Pokud člověk nepotřebuje cestovat do ciziny nebo jít do nemocnice, tak už se s testy na covid nemusí vůbec setkat. Nejsou potřeba na hromadných akcích, v divadlech ani na koncertech. Přesto se dál vedou diskuse o tom, jestli se mají hradit z veřejného zdravotního pojištění.

Na začátku pandemie byly hluboké výtěry z nosu pro řadu lidí větším strašákem než samotný covid. Nepříjemný odběr tehdy prováděli zdravotníci nebo vojáci klidně na ulici před domem. Lidstvo potvrdilo, že zvyknout se dá na cokoliv. Od začátku pandemie mají Češi za sebou přes padesát milionů oficiálně evidovaných testů a nespočet samotestů.

Sledujte web ministerstva zdravotnoctví, kde jsou zveřejněny aktuální protiepidemická opatření.

Teď po dvou letech si lidé od tyčinky v nose konečně odpočinou. Skončilo povinné testování ve školách i firmách a covid pasy už nikoho nezajímají. "Aktuálně je PCR test nutný například při cestě do zahraničí," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Kromě cestovatelů už většina lidí podstoupí test na covid jen tehdy, pokud onemocní anebo vyrazí do nemocnice, ať už jako pacient, nebo návštěva. "Návštěvy musejí podstoupit test, pokud nejsou očkované nebo promořené," zdůraznil zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

Podobná opatření mají všechna zařízení, kde je zvýšené riziko zavlečení infekce. Například domovy pro seniory. Nevyžadují ale potvrzení z laboratoře, stačí jen domácí rychlotest. "Donesete si svůj test a na recepci se otestujete," popsala postup asistentka ředitele domova pro seniory ve Vysočanech v Praze Andrea Bařinová.

Větší obezřetnost zachovávají i některá lázeňská zařízení. Hosty preventivně testují hned po příjezdu. Testování se nevyhne ani doprovod u porodu.

Zdravotní pojišťovny vyplatily za testování na koronavirus během pandemie přes 15 miliard korun. Letos se dostávají na hranici svých rezerv, a žádají proto konec preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění.

Samotesty na koronavirus můžete pořídit za nízkou cenu přímo na našem eshopu.

Zdroj: tn.nova